Senga Bay
Door: Maaike
Blijf op de hoogte en volg Maaike
19 Mei 2008 | Malawi, Lilongwe
Hallo lieve allemaal,
Daar ben ik weer! Voordat we maandag gaan beginnen aan het project, bespreken van het werkplan met Beatrice (contactpersoon ACEM), zijn we van het weekend gezellig met z’n 11en naar Senga bay gegaan aan het lake van Malawi. Maar eerst zal ik jullie iets vertellen over onze geweldige kookkunsten van vrijdagavond.
Het is nog best lastig om voor 18 man te koken. We hadden lekkere verse groenten gehaald op een markt in Old town, centrum Lilongwe. Wat een ervaring allemaal tentjes dicht bij elkaar. De markt was verdeeld in een groente afdeling een eetafdeling en een kledingafdeling. Voordat we bij de groente afdeling aankwamen liepen we langs een plek op de markt waar allemaal mensen kleding aan het maken waren, heerlijke Malawiaanse muziek op de achtergrond. Hier kom ik zeker nog een keer terug om een jurk te laten maken voor mezelf. Maar waar waren de verse groenten? We besloten om dit te gaan vragen, ik in mijn beste Engels :) en afsluitend in het Chichewa’s, Zimoko. Iedereen lachen haha bleek dat bedankt Zikomo was, ik had het omgedraaid, had ik weer. Maarja ik ga gewoon veel praten met de lokale bevolking dan komt het vast nog wel goed met me :). Voor de groente kraampjes moesten we oversteken over het water. Hier overheen waren zelfgemaakte houten bruggen gemaakt, zag er niet zo heel stevig uit, allemaal gaten en het kraakte heel erg, maar we hebben het overleefd en kwamen veilig op de overkant aan. Hier hebben we wortelen, komkommer, tomaten, uien, paprika en knoflook ingeslagen voor de spaghetti. Omdat we met zoveel mensen gingen eten hadden we het in etappes verdeeld, de eerste twee gingen goed maar de laatste was een drama. Haha, we hadden twee pakken spaghetti tegelijk in een pan gekookt. Dit bleek niet zo’n goed idee, want de helft was over gaar en de helft was nog hard. Stef en ik hebben het beste eruit gehaald en het smaakte nog best goed.
In de avond gingen we gezellig met z’n allen naar de poolbar. Wat een gezelligheid. Iedereen de dansvloer op en lekker uit zijn dak gaan. De Malawianen hadden het ook naar hun zin, lekker door ons heen dansen heerlijk om dat te zien. Iedereen genoot ervan! De dj en mensen om je heen telkens Azungu roepen, wat blanken betekent hier. Echt overal waar je hier loopt hoor je dat woord.
Zaterdag ochtend gingen we gezellig met de gasten mee naar Senga Bay, in het weekend hebben we namelijk vrij, en mogen we doen wat we willen. De gasten hadden een weekend Senga Bay gepland en wij gingen gezellig mee. Van de drie gasten die hier al bijna drie maanden zitten hadden we een tip gekregen naar welke lodge we moesten gaan, om ongeveer 9 uur s’ochtends (iets later dan gepland, we passen ons al goed aan aan de lokale cultuur hier, alles relaxed, het komt allemaal goed haha) gingen we met het minibusje op naar Singa Bay. Het was niet zo moeilijk om aan een minibusje te komen. Toen de mensen hoorden dat wij met 11 blanken naar Senga Bay wilden kwam iedereen naar ons toe, tja dat ging hun natuurlijk wel wat opleveren. Sjouke en Florian hadden na even onderhandelen een minibusje geregeld, haha stond deze precies achteraan de rij met lege busjes ervoor. Maargoed we zaten er al in, dus afwachten maar, allemaal verkopers kwamen om ons busje heen staan en iedereen de chauffeur begroeten, zo van dat heb je goed geregeld een busje vol blanken. De chauffeur ging even regelen dat het busje voor ons weg ging, wij verveelden ons dus de jongens gingen op en neer bewegen het hele busje ging heen en weer. Reed het busje plotseling achteruit, wij gillen, stond de handrem er niet goed op. De chauffeur kwam aangerend en trok de handrem aan, toen hoorde we iemand schreeuwen achter het busje zat er iemand klem tussen ons busje en een paal. Wij schreeuwen push,push, we konden verder niets doen. Gelukkig begonnen omstanders het busje naar voren te duwen en kwam de man vrij. We hebben hem toen naar het ziekenhuis gebracht en hebben hem toen 1100 kwacha (1 euro is ongeveer 200 kwacha) meegegeven voor de medische kosten, we voelden ons toch wel een beetje schuldig. Toen op naar Senga bay, waren we net bijgekomen van de schrik, reed de chauffeur een overstekende geit aan. Echt zo zielig iedereen weer overeind van de schok. Echt zo raar hier rijden ze gewoon door na een aanrijding echt bizar. In de middag kwamen we aan bij de lodge het zag er erg goed uit, wat geluncht en toen op naar het meer. Lekker even gezwommen, al gauw werd het erg druk om ons heen. Het leek net of het hele dorp was leeg gelopen, allemaal aapjes kijken.:) Om half 8 s’avond zijn we wezen barbecuen op het strand aan het meer, heerlijk rijst, vis en groente (soort zeewier) gegeten onder een heldere sterrenhemel met het geluid van golven op de achtergrond. Heerlijk!
De volgende ochtend waren we vroeg opgestaan, om een lange wandeling te gaan maken en wat meer te zien van het landschap van Malawi. Via, via hadden we twee gidsen kunnen regelen, Evian en Little guy, zij hebben ons rondgeleid door een dorpje daar, we hebben een lange tocht gemaakt naar de top van een berg voor een mooi uitzicht en we zijn langs een krokodillen farm gegaan.
Echt zo schattig en leuk alle kinderen begroeten je als je langs loopt en roepen enthousiast hello,hello! Allemaal willen ze je handje vasthouden, de jongens de kinderen omhoog gooien en weer vangen, echt geweldig, de kinderen schaterde van het lachen. Toen de lange tocht naar de top, en erg handig dat wij de meiden alleen maar slippers hadden meegenomen, maarja alles is goed gegaan. Weer wat geleerd voor de volgende keer, neem altijd je schoenen ergens mee naartoe. Het uitzicht was echt prachtig, veel groen, maar dat zullen jullie nog wel zien op de foto’s. Hierna weer naar beneden op naar de krokodillen farm weer door een dorpje heen met allemaal enthousiaste mensen, even geluncht bij een tentje aan het meer, echt lang gewacht op ons eten, maarja daar gaan we nu al aan wennen, het gaat hier allemaal wat langzamer. Wat veel krokodillen in de farm, kleine en grootten, zoveel bij elkaar in 1 hok, echt bizar. Toen gingen we terug lopen naar onze farm om daar om ongeveer half 7 weer met het minibusje terug te gaan naar onze lodge in Lilongwe. Terug in het minibusje lekker even men ogen dicht gedaan, en ik kreeg Malawiaanse muziek en reggae te horen van een Malawiaan, Kennedy (hij werkte bij de Lodge, erg aardige man, hij ging ook naar Lilongwe.) Wat een weekend, weer veel gezien, geleerd en gelopen :).
Ik hoop dat ik in mijn volgende bericht wat meer kan vertellen over ons project! Het is nu nog even afwachten, hoe het verder gaat lopen. Hopelijk tot de volgende keer!
Een kus en een dikke knuf Maaike
Ps: Dit is mijn Afrikaanse nummer waar jullie mij op kunnen bereiken: 002655285012
Ps: Sabien heel veel succes met je examens ik ga voor je duimen!! Je kunt het!
Ps: Ik zal nog even reageren op de reacties die jullie onder mijn vorige bericht hebben gezet.
De kinderen kennen hier eigenlijk alleen de engelse woorden zoals Hello, How are you, I’m fine en My name is... Voor de rest eigenlijk niet, soms begin ik een heel verhaal tegen ze en dan antwoorden ze How are you? haha.
Ik zal even uitleggen wat een Lodge precies is. Het is een soort hotel, zonder ontbijt of eten erbij. We hebben een kamer met twee bedden een bad/douche en een wc. Gelukkig zitten we dicht bij het huisje van EX-change dus we ontbijten en eten elke dag daar gezellig met z’n allen. De lodge is niet zo erg luxe Jes en ik hadden een kamer met alleen een bad, maarja we wilden ons even snel wassen dus dan maar primitief met de handen koud water over je heen gooien, dat heeft ook wel wat! :)
Ik vind het erg leuk om al jullie reacties te lezen, bedankt en als jullie meer vragen hebben hoor ik het wel!
Een kus en een dikke knuf Maaike
Ps: Sabien heel veel succes met je examens ik ga voor je duimen!! Je kunt het!
19 Mei 2008 - 17:46
Esther V.d Kwast:
Ha Maaike! Ik hoorde van mijn moeder (die in de krant over je las) over je site, dus heb ik me aangemeld! Vind het echt heel leuk om te lezen wat je allemaal meemaakt! Gaaf hoor! Een ander land, een andere cultuur, zoveel indrukken, echt super geweldig!!! Ben benieuwd naar je project! Succes ermee! -
19 Mei 2008 - 19:00
Tineke Bunnik:
Dag Maaike,
mooi verhaal! Je kunt het heel beeldend vertellen. Gewoon in een busje zitten en wachten leidt dus al tot avonturen. Dat kan nog wat worden! Veel groeten aan de anderen. -
20 Mei 2008 - 10:19
Sabine:
eeeeeeeeeej lieve zus van me;)
wat beleef jij veel zeg:O nou ik niet echt:S alleen maar bezig met exames:S ik wou ff zegge dat ik de 1e examen heb gehad, die ging wel aardig volgens mij;) ik heb zomenteen nederlands ga je voor me duime?:P
heb je eigelijk al veel foto's gemaakt? want pap wilt wel zoon fotoboek kope voor je voor op de site dat je 100 foto's erop kan zette;) maar dan moete we wel ff weten of je al foto's heb gemaakt?
nou we hore het nog wel!
(K) van je kleine zusje:P -
20 Mei 2008 - 11:56
Rene Van Der Krogt:
Hoi kanjer,
wat een verhaal zeg!!! En wat een spanning allemaal en wat zal jij een hoop meemaken. Geniet er wel van en probeer zoveel mogelijk alles op foto's te zetten en op te schrijven, want dit avontuur is fantastisch om het allemaal later als je wat ouder bent (zoals ik, ha,ha,ha !!) weer eens na te lezen en te bekijken. Maaike nogmaals heel veel plezier en succes !!! Ik zal je blijven schrijven hoor !!!!!!
XXX Rene -
20 Mei 2008 - 16:07
Naomi:
Heyyy maaikieee!
Ben blij om te lezen dat alles goed met je gaat en dat je het naar je zin hebt :D Krijg nu echt zin om zelf ook weer weg te gaan! Word alleen wel moe bij de gedachte dat ik ook elke keer weer verhaaltjes moet gaan schrijven haha maar wel superleuk voor de achterblijvers om te lezen!
Nou meid veel plezier nog daar, ik wacht op je volgende verhaal
x naomi -
20 Mei 2008 - 19:14
Dais:
maaikieieieeieee!Azungu! hoe gaat ie dr mee?!
haha, geweldig man die verhalen. Je gaat nog veel leuks meemaken denk en veel leren! top!
Zorg goed voor jezelf daar aan de andere kant van de wereld, en geniet
kusz van dais!