Safari en afsluiting project!
Door: Maaike
Blijf op de hoogte en volg Maaike
25 Juni 2008 | Malawi, Lilongwe
Hallo lieve allemaal,
Vrijdag ben ik weer terug in het “vertrouwde” Nederland. Dit word mijn laatste berichtje vanuit Malawi.:( De afgelopen dagen hebben we onze projecten afgerond en zijn we heerlijk op safari geweest.
Het plan voor de Don Bosco school hebben we bij het hoofd van de school op tafel gelegd. Helaas was hij vrijdag pas weer aanwezig dus hebben we het hem niet persoonlijk kunnen geven. Gelukkig weten we dat hij erg gemotiveerd is en dat het plan bij hem in goede handen is. Hiernaast maakt het ICT team een website voor de school, waarschijnlijk kunnen wij de vorderingen rondom de keuken en de schooltuin hierop volgen.
Gisteren zijn we voor het laatst in Matsimbe geweest. We gingen met een overvolle wagen, schooltuinspulletjes en kleren, op weg. Wat werden we weer vriendelijk en met open armen ontvangen. We waren er weer een tijdje niet geweest omdat we thuis veel bezig zijn geweest met het uitwerken van de plannen en spulletjes kopen voor de schooltuin, maar ze herkende ons nog steeds, overal werd onze naam geroepen, erg leuk als ze nog weten wie je bent. We hebben eerst even een kijkje genomen bij de plek waar het schooltuintje komt te liggen. Er was een groep lokale mensen (incl. Gilbert en Adison, onze tolken erg leuk om te zien dat ze zich hiervoor ook weer met de volle 100% inzetten, echt goede mensen! We hebben onze adressen dan ook uitgewisseld zodat we goed op de hoogte kunnen blijven van de vorderingen eventueel zouden wij hier ook meerdere spulletjes naar toe kunnen sturen weten we zeker dat het in de goede handen terecht komt) samen met Florian en Koen (waterteam), geulen aan het graven voor de watervoorziening van de tuin. De verschillende zaden (tomaat, komkommer, paprika, wortelen, kool, aubergines, pompoenen, maïs enz.) en de gereedschapsspullen (hark, schepjes, messen enz.) voor het tuintje hebben we aan Gilbert en Adison overhandigd, zij zorgen er uiteindelijk voor dat het in september gezaaid gaat worden. Om te zorgen dat het tuintje bescherming krijgt tegen de dieren, heb ik samen met Gilbert gekeken voor een lokale omheining, soort van riet/gras. Aangezien ik nog sponsorgeld over heb, wil ik dit ook nog voor de school regelen (via Florian, omdat wij zelf niet meer in Matsimbe komen) aangezien dit erg belangrijk is voor het schooltuintje.
Deze laatste dag hebben we ook veel kleren uitgedeeld aan de schoolkinderen die Steffanie en Ginger hebben gekocht van hun sponsorgeld. We vonden het erg moeilijk om een manier te vinden om alles weg te geven, we hadden namelijk in totaal ongeveer 1000 kleding stukken, allemaal verschillende maten. :s Naast de gekochte kleding hebben we ook onze eigen kleding hier in Matsimbe weggegeven, hier hebben ze het tenslotte het hardst nodig, heerst veel armoede. De headteacher kwam met het idee om in één klaslokaal te gaan zitten met alle kleding en dan komen de kinderen per klas langs. Echt zo lief voordat we de kleding gingen uitdelen werden we eerst door alle kinderen hard toegezongen. Hierna gingen ze netjes in rijtjes staan en zochten wij de juiste (maat en jongen/meisje) kleding uit, even voor ze gehouden, is nog best moeilijk om de juiste maat uit te zoeken. In het begin ging alles goed, maar aan het eind waren er nog maar weinig kleding stukken over en er waren nog een paar kinderen die niets hadden gekregen. De kinderen stormde toen naar binnen en vochten om een kledingstuk dit was wat minder om te zien, ik werd helemaal omver gelopen, de leraren lachen. Echt zo raar voor ons maar zo zie je maar weer dat het hier echt een kwestie is van overleven, zulk soort dingen zijn normaal hier. Echt zo leuk om al die blije gezichtjes te zien buiten, sommige hadden hun nieuwe T-shirt gelijk over hun oude heen aangetrokken. Haha soms zag je ook iemand lopen in jouw kleren zo leuk om te zien dat je iemand met 1 kleding stuk, met zoiets kleins voor ons, zo gelukkig kunt maken.
Nog even van de situatie gebruik gemaakt en een bezoekje gebracht aan een lokaal theehuisje, weer heerlijke Malawiaanse (zoete) thee gedronken met brood. Kwamen we daarna weer terug bij de school werden we uitgenodigd voor een lunch :s We hadden net gegeten en zaten echt vol, maar het is natuurlijk niet beleefd om het af te slaan, dus wij hebben toch nog iets meegegeten, weer heel verrassend nsima met mosterdleaves en ei gegeten.
Afgelopen weekend zijn we weer op pad geweest, dit keer naar Zambia gereisd voor een safari. Echt zo gaaf om mee te maken. Allemaal dieren van zo dichtbij gezien zoals, giraffes, olifanten, leeuwen en welpjes (zo lief!), luipaard (die een prooi had gevangen, echt heel gaaf!), aapjes, zebra’s, krokodillen, nijlpaarden, hyena’s enz. De truck zorgde dat we elke keer erg dichtbij kwamen zo parkeerde hij zijn auto vlak voor de looproute van een leeuw, hij liep echt vlak voor onze auto langs, zo gaaf onze safari kon al niet meer stuk toen. We sliepen ook midden tussen de wilde dieren in een tent zo werden we midden in de nacht wakker door het geluid van olifanten, ze waren gras aan het eten. Één avond waren ze zelf zo dichtbij, een olifant zat met zijn slurf onder onze tent, echt zo spannend, gelukkig waren er altijd watchmannen aanwezig. De aapjes waren ook erg brutaal, ze hadden ons suikerpotje gejat en zaten er onder een boom van te snoepen met hun handen, haha. Echt weer een heerlijk weekendje gehad!
Jaja, het is bijna zover donderdag stappen om kwart voor 3 het vliegtuig in via Johannesburg en Londen terug naar Amsterdam. We zullen vrijdag zo rond half 11 landen op Schiphol. Ik kan niet wachten tot ik jullie allemaal weer zie. Ik had echt niet gedacht dat ik zo’n zin had om weer naar huis te gaan. Tuurlijk vind ik het jammer om hier weg te gaan uit Malawi maar ik vind het ook niet erg om weer naar Nederland te komen. Dit komt denk ik omdat we alles hebben afgerond, ons project is klaar, wij hebben ons steentje kunnen bijdragen en we hebben hiernaast nog veel kunnen zien van Malawi, wat wil je nog meer!
Tot snel allemaal! Tapita!
Een laatste knuffel en een dikke kus vanuit Malawi
P.s.: Ik wil jullie allemaal nog heel erg bedanken voor al jullie reacties! Doet me telkens weer goed als ik jullie leuke verhaaltjes lees hier in het verre Malawi, echt super!
Niet schrikken als jullie me niet kunnen herkennen bij de aankomst hal, ik heb vlechtjes laten zetten haha, ben een echte Afrikaanse geworden.:) Ben benieuwd wat jullie ervan vinden, hoop dat het nog even goed blijft zitten tot vrijdag.
Tot snel allemaal! Tapita!
Een laatste knuffel en een dikke kus vanuit Malawi
25 Juni 2008 - 14:22
Je Kleine Broertje:
heey maaik..
oh wat is de tijd snel gegaan.. je gaat alweer bijna naar huis. wat leuk trouwens dat je daar nog voetbal hebt kunnen zien alleen jammer dat ze de halve finale niet gehaald hebben... in ieder geval een goede terugreis gewenst en ik zie je binnenkort weer in sassem.. dikke x joost
25 Juni 2008 - 14:28
Lieke:
Zo, nu ook het verhaal gelezen. Je hebt goed werk geaan maaik. zouden vele mensen op de wereld een voorbeeld aan kunnen nemen, toppie! Ben benieuwd naar de vlechten!! hahaha!!
Fijne reis en kom maar weer helemaal heel bij ons aan!!
Liefs X Lieke -
25 Juni 2008 - 16:12
Esther V.d. Kwast:
Ha Maaike! Super leuk je laatste verhaaltje! Goed, dat jullie het project hebben kunnen afronden. Zo te horen hadden jullie echt in korte tijd heel veel gedaan! Een hele goeie reis terug naar Nederland! Groetjes Esther -
25 Juni 2008 - 19:51
Papa Mama En Sabine:
Hoi Kanjer,
Wat weer een prachtig verhaal over de safari en het latste bezoek aan "jullie" dorp. Geweldig dat jullie het eerste gedeelte van jullie projecten hebben kunnen afsluiten. Prachtig om te lezen en te zien dat de kinderen zo dankbaar zijn voor iets wat bij ons in het europa zo gewoon is ( een t-shirtje of een jurkje). Alle ingredienten voor en schooltuin zijn nu ook aanwezig en het volgende team mag jullie voorbereidnen werk nu gaan afmaken.
Voor straks een hele goeie reis en we kijken uit naar julie aankomst op Schiphol. Nog een laatste kus uit Nedereland via dit medium en straks weer een hele echte knuffel op Schiphol. Tot vrijdag
papa mama en sabine.
25 Juni 2008 - 20:21
Kelly:
Maaaikkkiiee nog 2 daagjes en eindelijk weer bij ons in voorschoten... Yeaaaahh! :)
Miss you!
kusje kell -
26 Juni 2008 - 08:35
Naomi:
Maaaikk! Morgen ben je weer thuis :D -
26 Juni 2008 - 19:39
Tineke Bunnik:
Dag Maaike, tegen de tijd dat je dit leest, is 'welkom terug' waarschijnlijk beter! Goede reis gehad? Sterkte met acclimatiseren, geniet maar weer van je eigen bed. Tot bels, mails. -
29 Juni 2008 - 11:27
Marvin:
Heey Maaike!
Leuk je weer even gezien te hebben gister, maar ik herkende je dus, zoals je al zei, in eerste instantie niet met je vlechten:).
Ik ben blij voor jou en de rest van je team dat jullie in de korte periode die jullie daar waren jullie project hebben kunnen afronden! Hopelijk kan de volgende groep er een goed vervolg aan geven.
Groetjes Marvin -
02 Juli 2008 - 14:42
Rene:
Hoi Kanjer,
Wat is het weer snel gegaan. Ik hoop dat je een fantastische tijd gehad hebt. Ik weet het eigenlijk wqel zeker want ik heb Sabine al op de tennis gesproken en die zei al dat je zo weer terug wilde!!! In ieder geval zijn we wer blij dat je heelhuids terug bent en ga nu maar lekker genieten in Holland. Doe je ouders de groeten en we zeien elkaar gauw weer !!!
Groetjes en x, Rene -
20 Juli 2008 - 11:56
Hanne:
Dag Maaike,
leuk jouw malawi-verhalen te lezen. binnen twee weekjes vertrek ik richting afrika om daar stage te doen in ziekenhuis is Kigali. na 6 weken reizen we door naar Malawi. Daar willen we graag nog even genieten van het mooie afrika.
We komen aan in Lilongwe, en zouden graag naar Cape Maclear gaan. Kan jij ons vertellen hoe we dit best doen? Zijn er nog andere plaatsen die we zeker moeten bezoeken?
Bedankt,
groetjes,