poject en cape maclear!! - Reisverslag uit Lilongwe, Malawi van Maaike Rijn - WaarBenJij.nu poject en cape maclear!! - Reisverslag uit Lilongwe, Malawi van Maaike Rijn - WaarBenJij.nu

poject en cape maclear!!

Door: Maaike

Blijf op de hoogte en volg Maaike

09 Juni 2008 | Malawi, Lilongwe

Project en Cape Maclear
Hallo lieve allemaal!
Zo weer een heerlijk druk weekje achter de rug. In het begin van de week bezig geweest met het verzamelen van informatie voor het schooltuintje, het verwerken van al onze afgelegde enquêtes en een bezoekje gebracht aan een gezondheidskliniek dicht bij Matsimbe. Donderdag t/m zondag ben ik heerlijk samen met Jes naar Cape Maclear geweest, een toeristisch plaatsje aan het Lake van Malawi.
Maandag en dinsdag zijn we bezig geweest met het uitwerken van onze verkregen informatie uit de enquêtes van de huishoudens in Matsimbe. We wilde alle gegevens eerst invoeren in het programma SPSS, een programma voor onderzoeksgegevens. Dit bleek lastiger te zijn dan we hadden verwacht. Via de broer van Tom waren we aan het programma gekomen, we hadden een code nodig om het te kunnen opstarten, helaas wisten wij deze niet. Na een aantal cijfercodes te hebben geprobeerd hebben we de moed opgegeven. We hebben de gegevens ingevoerd in Excel. Ook een goed programma en het resultaat ziet er erg goed uit. Mooie tabellen kunnen maken en een conclusie kunnen schrijven. We hebben uit de enquêtes onder andere het volgende kunnen opmaken:
- Meestal is de man het hoofd van het huishouden, deze is meestal boer, en bijna de helft van deze mannen heeft geen educatie gehad.
- Vrouwen maken vaak het eten klaar en wassen bijna altijd hun handen voor het bereiden.
- Bij elk huishouden werd het vlees/vis apart bereid van de rest.
- De volgende koolhydraatrijke producten worden gegeten (in volgorde van veel naar minder):
Nsima, suikerriet, maïspap, bonen, cassave, rijst en zoete aardappelen.
- De volgende eiwitrijke producten worden gegeten (in volgorde van veel naar minder):
Gedroogde pinda’s, vlees, vis, bonen en eieren.
- De volgende vetrijke producten worden gegeten (in volgorde van veel naar minder):
Gedroogde pinda’s, vlees, vis, chips (gebakken aardappels) en olie.
- De volgende groente en fruit producten worden gegeten (in volgorde van veel naar minder):
Pompoenbladeren, tomaten, mosterdbladeren, kool, uien, bananen, mandarijnen, papaja’s en guaves.
- De meeste huishoudens eten twee keer op een dag.
- Iedereen haalt zijn water bij een waterpomp (er staan er een paar in het dorp, Sjouke is er 3 extra aan het aanleggen). De afstand tot de waterpomp is niet langer dan 5 km en het is meestal de vrouw die het water haalt en vervoert doormiddel van mankracht, op haar hoofd.
- Het water wordt vaak nog wel gereinigd doormiddel van een waterguard of koken.
- Het huis en de omgeving om het huis worden meestal schoongehouden doormiddel van een bezem, een zelfgemaakte van stro/gras bij elkaar gebonden.
- Bijna 3 kwart van de huishoudens heeft in de laatste 2 weken voor het afleggen van dit interview een ziek familielid.
- De meest voorkomende ziektes zijn (in volgorde van veel naar minder):
Malaria, hoesten en buikpijn.
- De meeste mensen hebben medische hulp gezocht.
Wij hebben gemerkt dat er heel erg veel kinderen rond lopen met een dikke buik, Kwashiorkor. Ze krijgen te weinig eiwitten binnen. Tijdens het afleggen van de enquêtes hebben we dit ook gemerkt de mensen eten alleen eiwitrijke producten zoals vlees en vis als ze voldoende geld hebben, deze producten zijn namelijk erg duur. Naast het uitwerken van het project in Matsimbe hebben we ook een beginnetje gemaakt aan het plan voor de schooltuin en keuken voor de Don Bosco school.
Woensdag hebben we een kijkje mogen nemen in een gezondheidskliniek Dickson. Hier gaan de meeste mensen in Matsimbe heen voor medische hulp. Deze kliniek word gesponsord door de overheid, de medicijnen zijn dus gratis. Een heel goed initiatief, ze zijn ook al druk bezig met voorlichting over hygiëne, grote oorzaak van alle ziektes. Ze zijn dus al goed op weg. We hebben ook gekeken in een zaal waar allemaal zwangere vrouwen of vrouwen die net bevallen waren lagen. Eg interessant dagje.
Donderdag zijn Jes en ik naar Cape Macclear gegaan. Stef en gin gingen alle gegevens verder verwerken, volgende week gaan zij naar Cape Macclear. Zo wisselen we elkaar af, loopt het project door en zien we ook nog wat van het prachtige land Malawi. :) Heel vroeg in de ochtend waren we vertrokken naar Monkey bay, plaatsje naast Cape Macclear. Via het openbaar vervoer, wat een rit. Eerst een minibusje gepakt overgestapt op een grote bus en daarna een opentruck. Echt geweldig, tussen allemaal lokale donkere mensen. Een prachtig uitzicht, soms geen gevoel meer in onze benen en kont. Ze stoppen de auto’s echt helemaal vol tot er niemand meer bij kan, alles lekker stapelen. :S Erg gelachen en genoten! Om 3 uur kwamen we dan eindelijk aan in Monkey bay waar we één nachtje gingen overnachten, er kwam gelijk een lokale jongen, James, naar ons toe. Hij heeft ons rondgeleid door het dorpje en een mooie, goedkope lodge voor ons uitgezocht. :) Heerlijk in hangmatten gelegen en pasta met tomatensaus gegeten. Lekker vroeg ons bedje ingegaan, we waren kapot na al dat gereis.
De volgende ochtend vroeg uit bed om zonsopkomst te bekijken, ik was net te laat. Gelukkig heeft Jes nog een aantal mooie foto’s kunnen maken. Op naar Cape Maclear, weer in een opentruck gezeten heerlijk in het zonnetje met de wind in je gezicht. We werden afgezet bij Fat Monkey’s, camping waar we twee nachten hebben doorgebracht, in een heel klein tentje. Lekker knus met z’n tweeën. Wat een verschil zeg hier met de rest van Malawi. Het lijkt net of je in een paradijs beland bent, wit stand met ‘palm bomen’ en helder water, heerlijk! Wel raar hoor, omdat je weet dat de rest van het land zo onderontwikkeld is. Maar wel erg lekker om er even tussenuit te zijn voor een lang weekend. Hier hebben we een paar blanke mensen leren kennen. Maya en Omar, Israeliers, Remus een Amerikaan en een Engelse jongen Tim. Erg aardige mensen, we werden gelijk uitgenodigd voor het avondeten. Nadat we overdag even op het strand hadden gelegen en een mooie zonsondergang hadden gezien. Gingen we met z’n zessen sla met tomaat, ui en brood klaarmaken. Gezellig nog zitten nakletsen en daarna onze tent ingegaan. Toch nog best goed geslapen in een te kleine tent, zonder matras en kussen. :)
Zaterdag weer vroeg opgestaan een lokaal ontbijt gegeten bij een theehuisje in het dorpje. Heerlijke zoete thee met vers brood. Na het ontbijt hadden we een goedkope boottocht kunnen regelen samen met de andere mensen die we hier hadden leren kennen. Met z’n zessen gingen we in een roeiboot op naar een eiland waar we mooi konden gaan snorkelen. We waren net onderweg, liep de boot helemaal vol met water. Haha, wij gillen, “terug naar het strand”. Gelukkig waren we nog dicht bij de kust en kwamen we droog aan. Het was ook wel erg goedkoop, haha, voor iets meer geld een motorboot gehuurd en na een heerlijke tocht op het water kunnen aanleggen bij een eiland met veel rotsen. Hier hebben we veel mooie gekleurde vissen kunnen zien tijdens het snorkelen. Heb nog even geprobeerd bij te kleuren, schiet nog niet erg op, je kunt nog steeds mijn shirtje zien zitten haha. Bij de rotsen rijst met vis en tomaten saus op een vuurtje klaargemaakt als lunch. Om 3 uur waren we weer terug bij onze camping en zijn we het dorpje ingegaan en hebben we een lokaal spel Bao leren spelen en een paar souveniers gekocht. Erg aardige mensen hier allemaal, iedereen is vriendelijk en wil je graag helpen. In de avond nsima met groente gegeten bij lokale mensen thuis. De Israëliërs hadden dit geregeld, zij doen een low budget rondreis, erg leuk zo zie je wat meer van de cultuur hier. In de avond nog even gezellig een drankje gedaan bij een andere lodge, e-mails uitgewisseld en rond 10 uur naar bed gegaan, want de volgende ochtend werden we tussen half 6 en 6 uur opgehaald door een truck.
Zondag ochtend begon onze terug reis de Amerikaan ging met ons mee, hij moest ook naar Lilongwe. We zaten om 6 uur al in de truck, want we moesten de grote bus om half 8 in Monkey bay zien te halen richting Lilongwe. Op zich zou je zeggen dat daar genoeg tijd voor is aangezien het ritje naar Monkey bay maar een half uurtje duurt. Helaas rijden de Trucks hier net zo lang heen en weer door het dorpje totdat hij helemaal vol geladen is. Aangezien het zondag was duurde dit erg lang. Zo hadden we de grote bus gemist, dus gingen we weer van plaatje naar plaatsje rijden in minibusjes en opentrucks. Iets minder luxe maar wel weer erg veel meegemaakt. Twee keer stil gestaan met pech, één keer was zelfs de as van de auto gebroken, hij was over beladen. Gelukkig kwam er snel een half leeg busje langs rijden en konden we hiermee verder. Om 5 uur s’avonds waren we eindelijk weer terug in ons vertrouwde huisje in Lilongwe. We hadden de Amerikaan uitgenodigd om 1 nachtje bij ons te komen eten en slapen aangezien hij de volgende dag weer door wilde reizen naar het noorden van Malawi. Dit was net zo makkelijk en goedkoop voor hem. Na het avondeten, zelfgemaakte nsima, groenten en gehakt, even zitten bijkletsen en naar bed gegaan, want maandag begint het echte werk weer. Dan moeten we weer verder met ons project.
Heel veel liefs vanuit het zonnige Malawi!
Dikke kus en knuffel Maaike
Ps: Onze leraar van de minor “werken in Ontwikkelingslanden’ is zaterdag aangekomen samen met nog een andere leraar, Jaccomien (Ex-change) en Sacha (Edukans). Maandagavond gaan we een grote barbecue houden met z’n allen, mede voor hun komst en omdat Sjouke en Jos de 10e en 11e jarig zijn. Stef en gin hebben ook een zelfgemaakte appeltaart gebakken dat word smullen! :)

• 09 Juni 2008 - 16:53

Naomi:

Eeyyy maaik

Gelukkig vermaak je je nog daar :p Echt leuk om te lezen allemaal. Die foto's met die kindjes zijn echt onwijs schattig! Niet te bruin terug komen he?! haha... hier is het nu ook eindelijk even mooi weer, alleen zit ik midden in mn tentamens :( maar vrijdag ben ik (hopelijk) klaar! Nou meid veel plezier nog.

Kuss naoom

• 09 Juni 2008 - 17:38

Esther V.d Kwast:

Ha Maaike!
    Wat een mega lang verhaal zeg! Wat goed dat jullie al tot die conclusies zijn gekomen en super dat je nog een paar dagen weg bent geweest!

• 09 Juni 2008 - 21:01

Bart:

Hi Maaike,
    Het is goed om jou/ jullie op deze manier 'op de voet' te kunnen volgen! Wat mooi om te zien en lezen dat je het naar je zin hebt. Nog heel veel plezier gewenst gedurende de boeiende projecten die jullie uitvoeren! Alle goeds, Bart

• 10 Juni 2008 - 16:10

Marieke:

He Maaik,

mijn vader 'waarschuwde' me gisteren al dat je weer een nieuw avontuur had neergepend, dus wilde vandaag toch even gaan kijken.

Het klinkt echt allemaal super en zeker als een goed project om de mensen daar verder te kunnen helpen! Succes nog met alles (ook met SPSS, wat een crime is dat...)!

Hoorde van Sabine verder dat je maar een weekje thuis bent en dan alweer richting de Spaanse zon gaat, enjoy it (zeg het maar alvast voordat ik het vergeet :)) en tot op het verjaardagsfeestje van oma, denk ik :)

x Mariek

• 10 Juni 2008 - 19:54

Papa Mama En Sabine,:

Hallo Kanjer,

Wat een goede berichten en wat een avonturen. Het leest geweldig. Dit keer een wat late reactie uit sassem maar we hebben wat internet problemen gehad (kan hier dus ook gebeuren).
    Fijn dat het project nu zo goed loopt en slim dat jullie de werkzaamheden in het project en wat vrije dagen hebben opgesplitst zodat jullie twee aan twee het project kunnen laten doorlopen maar ook wat van de omgeving kunnen zien. Zo te lezen heb je weer veel leuke lokale mensen en backpakkers ontmoet.

Tot lees en schrijfs, we houden van je

papa mame en sabine xxxx

• 11 Juni 2008 - 13:06

Patricia Slootweg :

Hoi Maaike,

Ik ben een collega van je vader en was erg nieuwsgierig geworden toen ik op ons interne netwerk las van je reis. Het is erg leuk je verhalen te lezen en te horen dat het goed met je gaat. Je bent geen kleine meid meer maar je bent wel heel erg ver weg van je familie. Dapper hoor!! En wat je beschrijft herken ik deels wel van de televisie. En wat zal je alle luxe thuis weer waarderen, want je leeft nu in een totaal andere wereld. Slapen zonder bed en kussen?! Ben je niet stijf als je de volgende dag opstaat? Heel veel succes met je onderzoek.

Groetjes Patricia

• 11 Juni 2008 - 13:36

Tineke Bunnik:

Dag Maaike, interesante uitkomsten heb je beschreven. Leuk dat Jessica en jij er even tussenuit gepiept zijn, dan hou je nog andere beelden over in je herinnering dan alleen maar de Matzimbe-plaatjes. Tot de volgende keer! Veel groeten.

• 11 Juni 2008 - 13:38

Sas:

Maaik!

Zat te wachten op je nieuwe verhaal en daar is ie dan! Leuk om te lezen weer, heerlijk een weekendje weg geweest. Heel veel succes nog en nog maar 16 nachtjes slapen voor je weer bij ons woont! Geniet er van.

Liefs, xxx Sas

• 12 Juni 2008 - 10:17

Kitty En Bernhard:

Lieve Maaike,

Waar haal je alle tijd vandaan om dit tussen al dat gereis en onderzoek te kunnen schrijven. Wel heeeeel erg leuk om het thuisfront op deze manier te berichten. Nog gefeliciteerd met Sabine. Die heeft haar diploma ook binnen !
    Je hebt het natuurlijk ook al geschreven maar we mogen hier in Nederland niet mopperen als je al die ellende elders ziet. We wensen jou nog heel veel succes toe met het onderzoek en het opzetten van de schooltuin.

Heel veel liefs van Bernhard en Kitty

• 16 Juni 2008 - 11:23

Johan:

Hallo Maaike,

Goed om te lezen dat het allemaal lekker gaat daar.
    Maar wat een ander land .. je ziet het soms op tv en leest erover, maar jij zit er midden in. Super dat je ook wat kunt betekenen .. en ondertussen ook nog genieten van de prachtige natuur.
    Geweldig ...

Marie-Antoinette en Johan